Мрачна картина на Франсис Бейкън с крещящ папа, за която се смята, че е

...
Мрачна картина на Франсис Бейкън с крещящ папа, за която се смята, че е
Коментари Харесай

Първият „Крещящ папа“ на Бейкън направи публичен дебют

Мрачна картина на Франсис Бейкън с крещящ папа, за която се счита, че е най-ранната в неговата серия папски изображения, бе изложена Лондон във вторник.Това е първото обществено показване на творбата, оповестява TheArtNewspaper. 

Художникът, роден в Дъблин, основава платното, известно като  " Пейзаж с папа/диктатор ", през 1946 година, когато живее в Монако.

То изобразява размита фигура с отворена уста, с традиционна шапка, носена от католическото духовенство и облечена в обичайното облекло на политическите бюрократи — риза и вратовръзка. Пред него има микрофон, а изпод цветя.

 Художествената изложба Gagosian, която демонстрира творбата в своята изложба на Davies Street в Лондон, съобщи, че „ това е първата „ папска “ картина от Бейкън ".

„ Тук имаме един вид хибриден образ — от една папска духовническа фигура, само че в това време, облечена в елементарен всемирски костюм и с вратовръзка “, сподели Ричард Калвокореси, шеф и куратор в галерията Gagosian.

„ Така че сливането на тези две фигури властни фигури… от една страна авторитетният папа, от друга, авторитарния диктатор, е тематика над която художникът работи дълго,  следващите  20 години неведнъж се връща към тази концепция.

Картината бе открита наскоро, когато английският историк на изкуството и куратор Мартин Харисън ряботеше по каталог с работите на Бейкън.

„ Платното в никакъв случай не е било представяно на галерия. То попада в частна сбирка в Италия през 1967 година, и в действителност това е първата му публична поява от този момент ", по думите на  Калвокореси. Картината ще бъде изложена в галерията до 23 април.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР